Om Göteborg

Göteborg är en öppen och nära storstad. Allt du söker finns mitt i city och nära till hotell, nöjen och restauranger i världsklass. Du kan ta dig överallt till fots. Från Centralstationen, till festivalhotellet, vidare till musikplatserna, Liseberg, festivalskolorna och shoppingen.

Göteborg är dom ungas stad. Här finns många givna favoriter…

Sveriges största nöjespark – Liseberg – är ett måste och lite av ett nöjesparadis för alla. Pröva dina vingar i AeroSpins kittlande flygtur högt i det blå om du kan, vill och vågar. För äventyrare väntar sagolika åkturer i Balder – världens bästa berg- och dalbana i trä eller Helix – Skandinaviens längsta och snabbaste bana.

Upptäck även vetenskapscentret Universeum med akvarium för hajar, regnskog och mycket mer. Rabatt på entrén med festivalkortet.

I Göteborg har du alltid nära till naturen. Här finns fantastiska grönområden som Slottsskogen, Trädgårdsföreningen och Botaniska trädgården. För den som vill lära sig mer om havet är fartygsmuseet Maritiman, Ostindiefararen Götheborg och Sjöfartsmuseet tre spännande platser väl värda att besöka.

Den som vill komma nära vattnet har även kanalerna, hamnen och de många sjöarna att välja på. Överallt kan man se prov på göteborgarnas kärlek till vatten. På stadens kanaler kan man åka Sightseeingbåten Paddan som dessutom är en av festivalens konsertplatser. En ”flytande” konsert på Paddan är en stor upplevelse, det kan vi lova!

I Göteborg är det lätt att göra shoppingen till en upplevelse. Stan har flera, sinsemellan helt olika, centra med sina egna specialiteter. Det är bara att välja efter lust, behov och plånbok. Upplev de mer guldkantade shoppingpärlorna runt Avenyn eller Hede Fashion Outlet, bara 25 minuter från Göteborg, som har samlat ihop mer än 100 av de hetaste mode- och livsstilsvarumärkena i ett bekvämt läge. Allt till outletpriser!

I dagens Stor-Göteborg bor 970 000 människor från nästan alla jordens länder. Det är de som ger staden själ, puls och en unik atmosfär. I Sverige har göteborgarna rykte om sig att vara vänliga och gästfria och många som besöker staden för första gången vittnar just om det trevliga bemötandet. Det finns så mycket att upptäcka. Göteborgs Konstmuseum och Göteborgs Stadsteater vid Götaplatsen bjuder alltid på högsta kvalitet, liksom GöteborgsOperan vid hamnkanalen.

Göteborgs Symfoniker, som är Sveriges Nationalorkester, huserar i Göteborgs Konserthus. Konserthuset som genom åren har blivit lite av festivalens musikaliska huvudarena.

Fakta Göteborg

Yta: 450 km2

Året Göteborg grundades:1621

Invånare Stor-Göteborg: 970.000

Museer: 20

Universitet: 2 (Chalmers, Göteborgs Universitet)

Antal studenter: 50 000

Spårvagnar: 263

Cykelbanor: 80 mil

Träd: 50 000

Grönyta per göteborgare: 175 m2

Företag som förknippas med Göteborg:

Volvo Personvagnar, Volvo Lastvagnar, Volvo IT, Ericsson, Astra Zeneca, SKF, Nudie Jeans, Forsman & Bodenfors, Spotify, Stylt Trampoli med flera.

Kända platser:

Liseberg, Göteborgs Skärgård, Universeum Science Centre, Feskekôrka, Haga, Slottskogen.